Een toelichting achter het redesign van de 4de editie van BiSL.
Bella Design Studie is eind 2023 gevraagd om mee te werken aan het BiSL redesign, een nieuw design van de 4de editie van BiSL.
BiSL is een best practice (management aanpak) voor Business Informatie Managers. De methode is al since 2005 een veel gebruikte management methode (En een chronologisch overzicht van het vakgebied en bisl boeken kun je hier vinden).
Wat is BiSL (in Jip en Janneke taal)?
Stel je eens voor dat een school een grote doos vol met speelgoed heeft voor alle kinderen. Maar om ervoor te zorgen dat iedereen weet welk speelgoed er is, hoe je ermee moet spelen, en dat het speelgoed netjes en heel blijft, is er een speciale speelgoedbeheerder. BiSL is als zo’n beheerder, maar dan voor informatie op computers en internet bij bedrijven.
BiSL zorgt ervoor dat alle informatie die een bedrijf nodig heeft, goed georganiseerd is, makkelijk te vinden en te gebruiken, en dat het ook nog eens veilig is. Net zoals de speelgoedbeheerder ervoor zorgt dat het speelgoed leuk en veilig blijft voor iedereen. Dus, BiSL helpt bedrijven met het zorgen voor hun ‘informatiespeelgoed’, zodat iedereen zijn werk goed en fijn kan doen!
Wat waren de behoefte van de BiSL redesign?
Het BiSL model had sinds 2005 al welke enkele malen een update gehad. Maar is in essentie nog steeds het zelfde model. Dit is tevens de kracht van het BISL model omdat het hierdoor makkelijk te herkennen is.
Ook had het nu en dan ook al een andere visualisatie gekregen, maar het gaf nog steeds een wat verouderde indruk. De voornaamste opdracht was dan ook om BiSL een meer frisser uiterlijk te geven.
Onder andere door meer flow en continuities in het model terug te laten komen. En door het didactisch sterker te maken door te werken met Iconen die de verschillende aandachtsgebieden visualiseren. Welke het ook voor studenten makkelijker moeten maken om BiSL te begrijpen en te onthouden.
Er werd in eerste instantie met een aantal kleuren gewerkt. Echter is er uiteindelijk voor gekozen om de kleuren stelling te houden bij het BiSL Logo en bij de kleur van het model in de hoogtij dagen van BiSL (medio +/- 2014). Deze kleur is dan ook begrijpelijk turquoise groen .
Ook was er behoefte om de verschillende aandachtsgebieden, buiten de iconen om beter weer te geven. En het gehele model fris te laten ogen. Hieronder een voorbeeld van het Icon leveranciersmanagement.
Welke keuzes zijn er gemaakt in het redesign van BiSL
Zachtere hoeken
Zoals kenner meteen kunnen zien zijn de harde hoeken van het model, maar ook uit alle afbeeldingen weg gehaald en zijn deze zachter gemaakt. Dit geeft een wat frisser caracter en maakt het model minder hard. Tevens zijn de hoeken ook wat classier van stijl.
Cycles i.v.p. blokken
In de trant van de ronde hoeken, zijn alle blocken en de vierkante lijnen en blocken vervangen door ronde cycles figuren. Dit geeft een meer cintinue caracter van de processen. En illustreert meer flow in het model en de informatie stromen. Inplaats van ‘harde’ big bang overdrachten van fase en informatie in de verschillende process stappen.
Hightlichten niveau’s tegen achtergrond van het model
Er is gekozen om het model volledig weer terug te laten komen in de verschillende hoofdstukken van het boek. In de vorige editie van het boek. Kwam het volledige model maar een keer aanbod in de bijlage. Nu laten we het model telkens volledig terug komen op volle grote. Maar lichten we alleen het betreffende onderwerp uit door de rest van het model meer transparant te maken zoals in het voorbeeld hieronder.
Iconen in een contrasterende kader
De iconen zijn in een contrasterend wit kader geplaats. Dit geeft rus in het model en ruimte om duidelijk de beschrijving van het betreffende icoon erbij te schrijven. Op deze manier heb je niet alleen een icoon, en niet alleen tekst. Maar het beste van de beiden werelden.
Veel succes met het BiSL redesign!
Als u een gebruiker bent of wordt van BiSL, dan hoop ik dat u veel plezier ervaart van het nieuwe BiSL model. Dit artikel dient om de keuzen die wij gemaakt hebben in het ontwerp, beter toe te lichten. Ik hoop dat de beoogde doelstellingen worden bereikt en dat u er veel plezier of baat aan ervaart.